Ο Πολεοδόμος Κωνσταντίνος Δοξιάδης γεννήθηκε το 1913, αποφοίτησε ως Αρχιτέκτονας-Μηχανικός από το Πολυτεχνείο της Αθήνας το 1935 και απέκτησε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Charlottenburg του Βερολίνου.
Η συμβολή του Δοξιάδη συνδέεται με την αποαποικιοποίηση και την ανάδυση του αναπτυσσόμενου κόσμου, τον αμερικανικό φιλελευθερισμό της δεκαετίας του 1960 και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης των αμερικανικών πόλεων, και βέβαια με τις εξελίξεις στην Ελλάδα όπου έπαιξε σημαντικό ρόλο τόσο ως υψηλόβαθμος κρατικός λειτουργός και ως υφυπουργός ανοικοδόμησης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όσο και ως αρχιτέκτονας και πολεοδόμος που ανέπτυξε ένα μεγάλο δυναμικό γραφείο το οποίο ανέλαβε το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός εξαιρετικά ευρέως φάσματος έργων σε όλο τον κόσμο” Πηγή: www.doxiadis.org
Ενα από το σημαντικότερα έργα του: Το Σεπτέμβριο του 1959 η τότε κυβέρνηση του Πακιστάν ανέθεσε στην εταιρεία “Δοξιάδης και Σύμβουλοι” τον σχεδιασμό της νέας πρωτεύουσας του Πακιστάν, Islamabad. Η πρωτεύουσα σχεδιάστηκε για να μπορεί να στεγάσει μελλοντικά 2.500.000 κατοίκους!
O σχεδιασμός και η μελέτη του Συνεταιρισμού ολοκληρώθηκε από τον Κωνσταντίνο Δοξιάδη τον Ιανουάριο του 1967. Από επίσκεψη στο “Αρχείο Δοξιάδη” Αγίας Ελεούσης, 115 στο Μαρούσι στις 15/2/2007, συγκεντρώθηκε ενδιαφέρον υλικό και οικονομοτεχνικές μελέτες της τότε εποχής. Αξιοσημείωτο είναι ότι, Ο Δοξιάδης και οι σύμβουλοι του είχαν ήδη προβλέψει την δημιουργία μίας πόλης 4000 κατοίκων με εμπορικά καταστήματα στην Λεωφόρο Σουλίου, Διοικητήριο, Κινηματογράφο, Εκκλησία , ζώνη αθλοπαιδιών και γηπέδων και πισίνες στους κοινόχρηστους χώρους. Επιπλέον η μελέτη κάλυπτε την απορροή ομβρίων υδάτων και ακαθάρτων με βιολογικό καθαρισμό από το 1967!
Παρακάτω γίνεται αναφορά σε ορισμένα αποσπάσματα του 1967.
Μορφολογία:
Το κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής είναι η πολύ μικρή κλίση του εδάφους, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο τμήμα της βρίσκεται μέσα στην μεγάλη περιοχή των ελών του κάμπου.
Η αποστράγγιση του τμήματος αυτού από τα νερά της βροχής γίνεται με σύστημα από κύριες και δευτερεύουσες τάφρους που τελικά εκβάλλουν στην θάλασσα στο ΝΑ άκρο της ιδιοκτησίας.
Γενικά το σύστημα αυτό των τάφρων λειτουργεί ελλιπώς εξ αιτίας ασφαλώς της μικρής τους κλίσης και την έλλειψη συντήρησης τους.
Βλάστηση:
Η περιοχή είναι γενικά άδενδρη γιατί το έδαφος είναι σημαντικά αμμώδες και αλατούχο.
Αποστράγγιση της περιοχής:
Στην περίπτωση οικισμού ολοκληρωμένου, το πρόβλημα της αποστράγγισης των όμβριων περιορίζεται στην αποχέτευση των δρόμων, δεδομένου ότι τα νερά της βροχής στην υπόλοιπη περιοχή των οικοπέδων θα απορροφώνται από το έδαφος που θα πρέπει να φυτευθεί κατάλληλα με χόρτο, θάμνους και δένδρα.
Η αποχέτευση των δρόμων προβλέπεται να γίνεται μέσω των δύο οριακών τάφρων… που προβλέπεται στο ρυθμιστικό σχέδιο.
Τα νερά της βροχής θα τρέχουν επιφανειακά στα ρείθρα των δρόμων ακολουθώντας την φυσική κλίση του εδάφους, και θα συνεχίζουν όταν θα διακόπτεται η ροή τους (αδιέξοδοι δρόμοι) με μικρή τάφρο και πεζόδρομο κατά μήκος της, έως την πλησιέστερη κύρια τάφρο.
Τα υπόγεια νερά που είναι ενδεχόμενο να υπάρχουν, δεν είναι δυνατό να αποστραγγισθούν στις τάφρους λόγω της ελάχιστης φυσικής κλίσης του εδάφους προς την θάλασσα και του μικρού υψομέτρου. Το ενδεχόμενο αυτό θα πρέπει να αντιμετωπισθεί από τον ιδιοκτήτη κάθε οικοπέδου στα θεμέλια και στους υπόγειους χώρους κατά την κατασκευή της κατοικίας του.
Ζώνη Πρασίνου:
… Γενικά το θέμα της φύτευσης πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ειδικής μελέτης. Πιό κάτω παρουσιάζονται ορισμένα δένδρα και θάμνοι κατάλληλα για αμμώδη και αλατούχα εδάφη.
Δένδρα Ψηλά: Καζουαρίνες, λεύκες – καβάκια, πεύκη θαλάσσια, ευκάλυπτοι
Δένδρα Χαμηλά: Αλμυρίκια, μοσχοιτιές, ακακίες κυανόφυλλες
Θάμνοι: Μυόπορα, Αλυμος, Ποιντσιάνα, Λυγαριά, Πικροδάφνη, Αγγελική, Δενδρολίβανο.
…. ψηλά δένδρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα όρια ιδιοκτησίας, κατά μήκος των δρόμων, στους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων και γύρω από των χώρο των αθλητικών γηπέδων.
Περιοχή παραλίας:
Η παραλία που ανήκει στην ιδιοκτησία και είναι καθ’ ολοκληρία αμμουδιά με ψιλή άμμο έξω και μέσα στην θάλασσα έχει ένα πλάτος 50 μ. περίπου και ορίζεται ΝΔ από τον δρόμο και ΒΔ από την εκβολή της τάφρου αποστράγγισης της περιοχής.
Αποχέτευση ακαθάρτων:
Το δίκτυο αποχέτευσης θα συγκεντρώνει μόνο τα ακάθαρτα νερά και θα καθαρίζονται σε ειδική εγκατάσταση…
Επειδή το έδαφος έχει μέση κατά μήκος κλίση μόνο 0,1% θα απαιηθεί πιθανώς για την συγκέντρωση των λυμάτων στην εγκατάσταση καθαρισμού τους η κατασκευή ενδιαμέσου αντλιοστασίου …
Επειδή το έδαφος έχει μέση κατά μήκος κλίση μόνο 0,1% θα απαιηθεί πιθανώς για την συγκέντρωση των λυμάτων στην εγκατάσταση καθαρισμού τους η κατασκευή ενδιαμέσου αντλιοστασίου…
Eνδεικτικά στοιχεία οικοδομικών κανονισμών:
α. Ελάχιστο εμβαδόν οικοπέδου για κατοικία 750 μ2
β. Ελάχιστο μήκος προσόψεως οικοπέδου 15 μ.. Για γωνιακά οικόπεδα επί 2 αυτοκινητοδρόμων ( εξαιρούνται τα αδιέξοδα στροφής) ελάχιστο μήκος προσόψεως 18 μ.
γ. Σύστημα πανταχόθεν ελεύθερο
δ. Ελάχιστες πρασιές επί αυτοκινητοδρόμου 6 μ, επί πεζοδρόμου και μεσοτοιχιών 3 μ.
ε. Μέγιστη κάλυψη οικοπέδου από κτιστό τμήμα 20%
στ. Μέγιστο ύψος 2 όροφοι (6,0 μ.)